Ako si zorganizovať špajzu

10 vecí o organizácii špajzy, ktoré vám nikto nepovie

Niekoľko zásadných pravidiel o organizácii špajzy: Používajte koše a boxy, skladujte suché potraviny v priehľadných nádobách, zmerajte si priestor a kategorizujte. Teraz, keď už poznáte základné inštrukcie, nasleduje 10 vecí, na ktoré ste možno nemysleli, no pri plánovaní a realizácii dobre usporiadanej špajzy by ste rozhodne mali:

 

1) Pravidlo „príbuzné potraviny k sebe“ je len jeden zo spôsobov, ako organizovať svoju špajzu.

Áno, je pravda, že by ste mali zoskupovať podobné položky – napr. oleje na varenie, ingrediencie na pečenie pri sebe, korenie na rovnakom mieste, cestoviny a ryža na jednom mieste. Ale nezastavujte sa tu. Existujú dva ďalšie spôsoby, ako čo najúčelnejšie rozdeliť potraviny. Najprv zvážte frekvenciu použitia. Napríklad korenia, ktoré najviac používate, umiestnite na ľahko prístupné miesto. Po druhé, zamyslite sa nad svojimi rutinami a určte im diskrétne úložné priestory. Niekoľko príkladov: maškrty pre deti, káva, múka, box s desiatou – aby si deti vedeli rýchlo uchmatnúť to, na čo majú práve chuť.

2) Budete musieť zaviesť systém „prvý prišiel a prvý odíde“.

Neviem ako vy, ale ja osobne nemám rada nakupovanie veľkých zásob potravín. Niektoré trvanlivé potraviny je však predsa len lepšie mať v zásobe. Ak máte vo svojej špajze prehľadný systém a chystáte sa na nákup, presne viete, čo vám chýba a čo treba doplniť. A tu je ten háčik: pri dopĺňaní zásob do špajze je veľmi dôležité myslieť na to, že staršie potraviny sú na prvom mieste – “prvé prišli a prvé musia odísť“. Mali by ste svoje potraviny skladovať tak, aby sa najskôr použili tie staršie. Tak predídete zbytočnému plytvaniu. Napríklad ak idete ukladať mlieko, vždy uložte staršie kartóny dopredu. Tento systém zaisťuje, že najstaršie mlieka sa spotrebujú najskôr.

3) Niektoré jedlá jednoducho nie sú dobrými susedmi.

Mnohí ľudia si radi robia zásoby cibule a zemiakov v špajze. Ak robíte to isté, uistite sa, že sa nemiešajú. Cibuľu a cesnak je možné skladovať spoločne, ale nemali by sa miešať so zemiakmi. Urýchľuje to totiž kazenie. Nezabudnite tiež skladovať múku oddelene od silne aromatických potravín, akými sú napríklad niektoré druhy korenín ako kmín a karí, aby neabsorbovala žiadne pachy a chute. To isté platí pre chlieb. V skutočnosti je najlepšie uchovávať chlieb v chlebníku.

Ako si zorganizovať špajzu - img 0466 scaled 400x460 1
Ako si zorganizovať špajzu - img 8194 400x420 1
4) Dôvod, prečo je lepšie mať potraviny v dózach, nemá nič spoločné s estetikou.

Každého istotne teší pohľad na krásne usporiadanú a organizovanú špajzu, kde je všetko uložené v dózach a označené pekne zladenými štítkami. Prosto uspokojujúci pohľad! Úplne to chápeme, pôsobí to esteticky. Skutočný dôvod, prečo je vhodné uskladňovať suché potraviny v dózach, je však oveľa presvedčivejší a môže sa skrývať vo vrecku múky či v šošovičke – a ten dôvod je boj proti škodcom.

5) Pomáha mať lepší prístup.

Skladujete ryžu alebo múku v sklenených nádobách s úzkym hrdlom? Problém je v tom, že na naberanie ryže radi používate odmerku, no hrdlo nádoby je príliš úzke. Namiesto toho sa musíte uchýliť k nasýpaniu. Než si zaobstaráte dózy, zamyslite sa nad svojím preferovaným spôsobom vyberania suchej prísady zo skladovacej nádoby. Chcete prísadu nasýpať? Alebo ju budete chcieť nabrať odmerkou či lyžicou? Ak si zvolíte druhú možnosť, jednoduchý prístup musí byť prioritou. (Niektoré z našich obľúbených špajzových dóz nájdete v našom e-shope.)

6) Možno svoje dózy v špajze označujete nesprávne.

Mať starostlivo označené veci v špajze je veľmi nápomocné. Ľahko sa zorientujeme a máme prehľad. Myslíme si však, že dôležitejšie než označenie obsahu nádoby (koniec koncov potrebujete štítok s označením Cestoviny, keď sú v sklenenej nádobe a sú dobre viditeľné?) je označenie dátumu spotreby. Nezáleží na tom, aký spôsob označenia si zvolíte – či použijete kriedovú fixu alebo štítok, ktorý nalepíte na veko (štítky OXO POP v našom e-shope) alebo na spodnú časť dózy.

7) Na väčšie potraviny viac priestoru.

Máte radi poruke rôzne raňajkové cereálie alebo chcete mať granule svojho miláčika uložené v komore? Budete musieť naplánovať miesto, ktoré pojme veľké položky. Ak prerábate špajzu alebo ju staviate úplne od začiatku, je dôležité, aby ste si rozmysleli, čo v nej vlastne chcete skladovať. Ak chcete uskladniť boxy alebo nádoby s väčším obsahom, uistite sa, že v novej špajze bude jedna či dve police, ktoré budú dostatočne vysoké, aby sa do nich zmestili tieto nadrozmerné položky.

Ako si zorganizovať špajzu - de4e8034 839d 41de ae95 f2c74ae4bf33 orez scaled 400x450 1
Ako si zorganizovať špajzu - img 5017 1 450x720 1
8) Skladujeme aj nepotravinové veci.

Skvelý spôsob, ako uskladniť malé spotrebiče mimo kuchynskej linky a ušetriť priestor, je nájsť im miesto v špajze. Každá domácnosť má mixéry, hriankovače, šľahače a podobne a aj nim treba nájsť miesto. Ideálne je, ak je vaša špajza vybavená elektrickou zásuvkou, aby ste ich mohli používať priamo tam a nemuseli ich pri každom použití presúvať.

9) Dobre usporiadaná špajza môže rodičom ušetriť prácu.

Ak máte malé deti, uložte zdravé občerstvenie na poličku, ku ktorej budú mať ľahký prístup. Ideálne do priehľadných boxov alebo takých, ktoré vyhovujú vášmu štýlu, a označených štítkami pre ľahšiu orientáciu. Keď vás požiadajú o občerstvenie, môžete im jednoducho povedať, aby sa obslúžili sami. Zároveň sa tak učia sebestačnosti, čo predstavuje lepšiu alternatívu, ako keby ste to nemuseli robiť za nich.

10) Nikdy nebudete s organizovaním svojej špajzy hotoví.

Iste, po zorganizovaní svojej špajzy si pokojne urobte chvíľu na obdiv výsledku. Ak máte zavedený dobrý systém, ktorý vyhovuje vašim potrebám, môžete sa kochať dlho. Ale vedzte, že to netrvá večne. Kľúčom k udržaniu organizovanej špajze je niekoľkokrát ročne ju skontrolovať a posúdiť jej obsah. Staré suroviny je treba vyhodiť. Špajzu treba udržiavať a pravidelne utierať poličky. Systémy je potrebné vyladiť. Tieto štvrťročné kontroly vám však zaručia, že už nikdy nebudete musieť kompletne špajzu prerobiť.

Obnova a refresh

Viete o tom, že sa k svojim klientom pravidelne vraciame? Obnova a refresh priestorov je služba, ktorú ponúkame, ak je potrebné systémy obnoviť, upraviť a podľa potreby znovu označiť. Vieme, že život je niekedy chaotický a bláznivý. Preto sme tu, aby sme udržali vo vašom dome hladký chod. Máme svojich klientov radi a ďakujeme, že im môžeme poskytnúť potrebnú podporu.

Od 1.11. do 8.11. máme naplánovanú dovolenku kedy nebudeme expedovať objednávky.