Prečo skladovať potraviny v dózach

Zistite, prečo je dobré preložiť potraviny z pôvodných obalov do potravinových dóz, aby bola vaša špajza a kuchyňa čistá a usporiadaná.

Jeden z mojich obľúbených priestorov, ktoré v domácnosti organizujem, je špajza. Veľmi ma teší, keď spolu s klientom vytvoríme systém, ktorý je efektívny, funkčný a navyše aj dobre vyzerá. Máte pocit, že aj vaša špajza potrebuje očistu a celkovú generálku? Neviete, kde začať alebo aké potravinové dózy sú pre vás najlepšie? Nie ste si istí? Žiaden strach, máme to pokryté.

Výhody skladovania potravín v dózach

Uskladnenie potravín v priehľadných nádobách umožňuje mať prehľad o zásobách v špajze. Keď sa chystáme ísť do obchodu, stačí jeden rýchly pohľad a zistíte, ktoré potraviny treba dokúpiť.

Keď na skladovanie potravín použijete vzduchotesné dózy, potraviny zostanú čerstvejšie dlhšie ako v pôvodnom obale.

Schopnosť zbaviť sa nadbytočného balenia a použiť namiesto toho zodpovedajúce dózy, ktoré vyhovujú vašim potrebám, dodáva špajze úhľadný a efektívny vzhľad, pretože dózy znižujú vizuálny neporiadok.

Ďalšou výhodou skladovania potravín v dózach je, že ušetríte veľa miesta.

Pôvodné obaly sa môžu ťažko otvárať a majú tendenciu ľahko sa trhať, preto je vhodné použiť dózy. Ušetríte si tým prácu a nebudete musieť neustále upratovať rozsypanú múku z políc.

Prečo skladovať potraviny v dózach - img 4626 400x500 1
Prečo skladovať potraviny v dózach - img 6793 400x500 1
Aké sú nevýhody?

Nevýhodou používania dóz môže byť, že:

  • Vyžaduje si to viac času. Kým sa vrátime z obchodu domov, trvá niekoľko minút, kým vyložíme a nasypeme potraviny do príslušných nádob.
  • Tiež stoja peniaze. Ak chceme naozaj kvalitné dózy, ktoré nám majú aj nejaký ten čas slúžiť, musíme do nich značne investovať.
  • Aj napriek tomu si myslím, že skladovanie potravín v dózach je pre organizáciu špajzy mimoriadne dôležité. Áno, kvalitné dózy niečo stoja, ale konečný výsledok stojí za to. Treba to brať ako investíciu do seba.
Ako začať?

Dobre. Keď už ste sa rozhodli, že chcete mať potraviny v dózach, ako teda postupovať?

1) VYTVORTE SI ZOZNAM VŠETKÉHO, ČO CHCETE MAŤ V DÓZACH.

Rovnako ako pri mojich organizačných projektoch začneme zostavením zoznamu. Pozrite sa do svojej špajzy a zapíšte si všetko, čo chcete vložiť do dózy.

2) AKO SI VYBRAŤ TIE SPRÁVNE DÓZY?

Výber správnych a kvalitných dóz je veľmi dôležitý, pretože chceme, aby nám nejaký ten čas slúžili a taktiež musia spĺňať naše požiadavky ohľadom ich obsahu, praktickosti a, samozrejme, kvality.

Čo sa týka dostupnosti potravinových dóz na našom trhu, sú dosť obmedzené možnosti. Tento problém nás motivoval začať predávať nádoby, ktoré bežne v obchodoch nekúpite. Takže ak sa neviete rozhodnúť, ktoré dózy si zaobstarať, odporúčam OXO POP a Emsa Optima. Obe značky sú obľúbené medzi profesionálnymi organizátormi pre ich vysokú kvalitu a maximálne praktické využitie.

OXO POP

Veľkou výhodou je, že sú vzduchotesné a priestorovo úsporné. Dizajn kontajnerov OXO POP Good Grips zabezpečuje, že suché jedlo ostane čerstvé a kuchynské skrinky usporiadané.

Zloženie neobsahuje BPA a dózy možno umývať aj v umývačke riadu. Taktiež ich možno skladať so všetkými POP nádobami a dajú sa jednotlivo vybrať tak, aby sa zmestili do každého priestoru. A ako bonus majú fantastické príslušenstvo.

Prečo skladovať potraviny v dózach - img 0027 1 300x300 1
Prečo skladovať potraviny v dózach - img 0743 300x300 1
Emsa Optima

Optimálne na skladovanie v zásuvkách alebo výsuvných kontajneroch. Výhodou je priehľadné veko, cez ktoré vidieť obsah. Sú bezpečné a dokonale chránia pred vlhkosťou a škodcami.

Tiež neobsahujú BPA ani iné škodlivé látky.

Ak vás tieto dózy zaujali, sú dostupné na našom e-shope.

3) ČAS NA ŠTÍTKY. OZNAČTE SVOJE DÓZY

Pretože vyberáme potraviny z ich pôvodných obalov, pravdepodobne budeme potrebovať nejaký štítok, aby sme omylom nezmiešali prášok do pečiva a sódu bikarbónu či niečo podobné. A, samozrejme, aby sme sa v tom vedeli lepšie orientovať.

Označenie má zásadný význam pre zachovanie priestoru, najmä ak sa v ňom pohybuje viac ako jedna osoba. Je dôležité zabezpečiť, aby boli všetci na jednej vlnovej dĺžke nielen preto, aby vedeli, kde čo nájsť, ale aj kam to vrátiť. Veľmi dôležité je tiež nalepiť štítok s dátumom spotreby.

4) ROZLOŽTE NÁDOBY NA POLICE A UŽÍVAJTE SI

A teraz tá najkrajšia časť celého procesu organizácie: Keď máte všetky potraviny v dózach označené štítkami, je čas dať všetko späť do špajze a obdivovať svoju prácu.

Dózy na skladovanie potravín sú prínosom, najmä ak máte obmedzený priestor v špajze. Organizovanie vedie k zdravej a čistejšej kuchyni a varenie bude o dosť jednoduchšie, ak budete mať vo veciach poriadok. Už nebudete musieť usilovne hľadať ingrediencie kade-tade po skrinkách.

Prečo skladovať potraviny v dózach - img 0397 orez 400x600 1

Ak nemáte čas, trpezlivosť alebo motiváciu na organizovanie svojej špajze, neváhajte požiadať o pomoc profesionálneho organizátora.

Od 1.11. do 8.11. máme naplánovanú dovolenku kedy nebudeme expedovať objednávky.